KOZJAK – Above&beyond

Iako se Kozjak kao planina ne može mjeriti sa većom i višom “braćom” obližnjih planina (Mosor, Biokovo, Svilaja..) mišljenja sam da zaslužuje malo više “pažnje” pa ću u ovom opsežnom opisu probat ga približiti svima onima koji su rijetko ili nikad na Kozjaku, ali i onima koji poznaju većinu staza, jer sam siguran da će i oni pronaći nekoliko novih informacija i neotkrivenih staza koje Kozjak skriva. Također kao i trail sekcija HPD Kozjaka (poznatiji kao Dračari 🙂 ) nekako osjećamo dužnost da vam opišemo naš “poligon” na kojem treniramo 😉 Nadam se da ćete poslin ovog “vodiča” zaista i doći na Kozjak te odraditi trening, lagani hiking ili pak obiteljsku šetnju te se upoznati sa cijelim Kozjakom. Pa krenimo redom…

Prednost Kozjaka jest što je stvarno nadomak Splita/Solina/Kaštela i na skoro većinu djelova možete doći i osobnim autom, samim time i startati svoju rutu gdje skoro god poželite. Kozjak se kao planina proteže od prijevoja Malačka poviše Kaštel Starog pa sve do Klis Grla, predjela između Klisa i Dugopolja poznatom po mjestu gdje “jaganjci utihnu” 😀  Klis Grlo je zapravo “usjek” Kozjaka i Mosora te upravo u Klis Grlu završavaju planinarske staze Kozajka, a započinju Mosorske. Kozjak se u svojoj dužini proteže jedno 20tak km i prepoznatljiv je po svojoj dugoj stijeni/gredi koja je čak i najduža u HR. Relativno je niska planina (najviši vrhi je 779m) koja je jako blizu mora, pa je samim time i “topla” planina pa ćete jako rijetko na njoj vidjeti snijega duže od jednog dana kada ga eventualno jednom ili dvaput godišnje malo nanese po vrhovima. Upravo je ovo čini idealnom za odrađivanje tura tokom cile godine za sve one koji nisu ljubitelji zimskih uvjeta i posebne(čitaj: skuplje) opreme.

Podijelia bi Kozjak na 4 dijela, a krenuvši prema istoku do zapada na: Kliški dio (Bobanova i Markezina greda), Solinski dio (Rupotine-Tureta-Sv.Jure-Blaca-Škrabutina), Kaštelanski dio (Sv. Luka – Veli Vrj – Marića Staje – Debelić – Orlovo gnijezdo – Bila stina) te na Malačku (Birnjača – Biranj/Sv. Ivan – Grebine – Križice). Na donjoj slici je ta raspodijela: Kliški dio (plavo), Solinski dio (zeleno), Kaštelanski dio (crveno) i Malačka (žuto).

Kliški dio (plavo), Solinski dio (zeleno), Kaštelanski dio (crveno) i Malačka (žuto)
Kliški dio (plavo), Solinski dio (zeleno), Kaštelanski dio (crveno) i Malačka (žuto)