SPP – Solinski Planinarski Put

Tekst  i slike: Ante Bubić (18.04.2020)

SPP – Solinski Planinarski Put je planinarska obilaznica/ruta koja se proteže po obroncima i grebenima Kozjaka i Mosora, planinama koje okružuju grad Solin i njegovu okolicu, a osmislili su ga, trasirali i označili članovi PK SPLIT. Prije 4-5 godina sam proša prvi dio (Kozjački dio do Klisa sa Mosorašima), pa mi je od tad bila želja da jednom prođem i cilu turu..
Staza ide Solinskim i Kliškim djelom Kozjaka, te se “penje” na Debelo Brdo – najviši zapadni vrh Mosora, te se od tu spušta prema Kučinama i Mravincima i Solinu. Na putu su i 21 Kontrolne Točke koje treba obići, s tim da je špilja Nugal (KT2) neobavezna kontrola zbog malo težeg pristupa istoj jer se nalazi ispod litice pa zahtjeva i spust preko nekoliko sajli do nje.
Starta sam od svoje kuće i krenija redom po kontrole  Istina prva na putu mi je bila KT5 (Šinkuk), a nakon toga sam nastavija po redu.
Zadnja kontrolna točka je Sutikva, malo brdašce poviše Solinskog novog groblja gdje san odlučija i završit turu iako bi idealno bilo da san napravija kružnu turu do starta i pritom proša kroz Solin i njegove najpoznatije znamenitosti (Šuplja Crkva, Gašpina Mlinica, Crkva Gospe od Otoka te naravno kroz najprepoznatljvii dio Solina – antičku Salonu i kroz amfiteatar), no pošto je na snazi zabrana prolaska kroz neke djelove i šetnice kao i kroz Salonu, a civilna služba šeta po Solinu, onda nisan tija sad glumetat i prolazit tim djelovima.. Drugi put
Šta se tiče staze, ona je poprilično teška zbog terena Kozjaka i Mosora, no Kozjačka strana mi je ipak malo bila draža i trčljivija, za razliku od Mosorske, gdje se pogotovo ističe brutalna staza od Debelog Brda prema Kučinama.. Ispalo mi je 30km (mjereno mobitelom priko Strave), sa 2200m uspona, a bilo mi je potrebno točno 6 sati i 30 minuta..
A na ovom LINKU možete preuzeti .GPX file zapisa GPS traga staze! U galeriji slike sa staze s opisima i kontrolnim točkama, te na kraju karta sa ucrtanim kontrolama i lokacijama istih.. Uživajte.. 😉