BLOG: Kozjak Trail duga – TEST

BLOG: Kozjak Trail duga – TEST

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:Blog

Ususret kozjak trejlu koji se prvi puta organizira ove godine, odlučili smo nekolicina nas napraviti test duge staze, eto da vidimo što je to naš izbornik smislio i koliko je zapravo izvedivo odraditi ovu stazu. Budući da je plan bio završiti do podne, a procjena je bila odradit stazu za 4 sata, neizbježno je bilo rano buđenje. Okupili smo se oko 7 ipo na parkingu podno doma Putalj i uz par vježbica oblikovanja poredali se za startnu fotografiju, na kojoj smo uspili izbrojat 20ak glava, što sa duge što sa kratke staze.

Start počinje sa oko 1 ipo kilometra makadama, na kojemu se može lipo zagrijat, a onda kad taman pomisliš kako ti taj trejl ono baš ide, sretne te prvi uspon, uspon na Debleić. U mislima mi Dritura i tješim se kako je zapravo ovo mačkin dim, gazim znajući kako uspon neće dugo potrajat. Vrijeme je bilo oblačno, dakle savršeno za trejl, hvatam pogled sa grebena koji nam svima mami osjmeh na licu. E, sad dolazi kozjačka staza, koja iako u profilu ravna, tehnički zahtjevna radi masu noževa koji te gledaju, a ti ih preskačeš kao da trčiš po žeravi: dobili smo šta smo tili. Prolazimo Orlovo gnijezdo, a potom i bunker iz ww2, dolazimo do crkvice Sv. Ivan, stajemo kratko da okinemo fotografiju te u blizini doma Malačka prelazimo na sjeverni dio Kozjaka. Kako je ovaj dio bio dosta trčiv, jedno 4-5 kilometra mi je prošlo u trenu, kilometri su se samo nizali sve do Marića staja gdje nas je čekao uspon prema sv. Luki. Snaga mi je počela popuštati, poneki ostaju bez vode, utjehu donosi pogled na Lukinu crkvicu, a nakon nje već poznati spust do doma u kojemu sam se radovao ugledat neki frižider sa pivom. Zaustavljam sat, sjedam i uz bol u gluteusima iskapim pivo koje mi okrijepi dušu.

Po mom mišljenju staza je iznadprosječno teška, sa dosta tehničkog terena, ali i dosta trčivih dijelova, zapravo onakva kakva bi trejl staza trebala i biti, raznolika i zahtjevna.